Prijava z geslom
Pozabljeno geslo

Platforma za povezljivost interneta stvari (IoT) - pilotni projekt 101 ogledov


Leta 2023 je bil izveden pilotni projekt IoT Connectivity Platform, ki je namenjen uporabnikom iz državne uprave. Tehnično se osredotoča na ključni izziv, tj. kako povezati različne končne naprave interneta stvari, kot so senzorji, aktuatorji, merilniki, namenske naprave, stavbe itd. z eno samo skupno platformo, ob upoštevanju, da lahko te končne naprave komunicirajo brezžično ali prek žičnih povezav ter običajno uporabljajo različne protokole in formate za prenos in podatke. Namen platforme za povezljivost IoT je zagotoviti skupni imenovalec za vse te različne končne naprave z uveljavljanjem specifikacij NGSI-LD z uporabo osrednjega gradnika FIWARE Context Broker.

Prvi uporabnik platforme je Direktorat za stvarno premoženje na Ministrstvu za javno upravo, ki upravlja približno 350 stavb in v njih nenehno izvaja projekte energetske prenove. Platforma za povezljivost IoT se trenutno uporablja za zbiranje podatkov iz senzorjev in merilnikov, nameščenih v teh stavbah. V prihodnosti se bo ista platforma uporabljala tudi za napredno upravljanje energije v stavbah. Drugi potencialni uporabniki platforme so tudi druga ministrstva, vladni oddelki, državni uradi, državne agencije in tudi upravne enote.
Platforma za povezljivost interneta stvari, ki se uporablja za napredno upravljanje energije v stavbah, bo znatno izboljšala njihovo energetsko učinkovitost, zato se lahko šteje, da je v skladu s podnebnimi in zelenimi cilji EU za zmanjšanje emisij za vsaj 55 % do leta 2030 in dosego podnebne nevtralnosti v EU do leta 2050. Poleg tega bo pripomogel k ohranjanju neobnovljivih virov energije, kot sta nafta in plin, s čimer se bodo zmanjšali s tem povezani stroški.

ATRIBUTI

Raven interoperabilnosti
Tehnična interoperabilnost
Podraven interoperabilnosti
Arhitektura distribuiranih rešitev
Tip interoperabilnosti po ADMS
Drugo
Institucija lastnica

Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Jezik

slovenščina

Država

Slovenija

Avtorji
dr Radovan Pajntar
Omejitev uporabe
Ne
Skladnost z EU izdelki
Da - NGSI-LD specifications, FIWARE Context Broker central building block
Licenca
Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 International (CC BY 4.0)

Pregled komentarjev

Ni komentarjev

Komentiraj

Za komentiranje morate biti prijavljeni.